Μια πολιτιστική εταιρεία στην Αίγινα

Μετά από πάνω από είκοσι χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά πράγματα του νησιού, η Αιγιναία ανασυντάσσει τις δυνάμεις της και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες για επικοινωνία που δίνουν οι ψηφιακές τεχνολογίες, να ανοίξει διάλογο με αντίστοιχους φορείς στα άλλα νησιά του Αργοσαρωνικού και να προσελκύσει νέους συνεργάτες, αναγνώστες και φίλους.

Ξεκινώντας την τρίτη δεκαετία…

Η ΑΙΓΙΝΑΙΑ είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και ιδρύθηκε στην Αίγινα το 2000 με στόχο την καταγραφή, ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μέσα από την έκδοση ενός περιοδικού. Εκείνη η αρχική ομάδα φίλων θέλησε να επισημάνει τους κινδύνους που αντιμετώπιζε το νησί από την αλόγιστη ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών του 20ού αιώνα. Τον τίτλο του περιοδικού τον “δανείστηκε” από το πρώτο περιοδικό της ελεύθερης Ελλάδας, τη “φιλολογική, επιστημονική και τεχνολογική εφημερίδα” Η Αιγιναία που κυκλοφόρησε για μικρό διάστημα στην καποδιστριακή περίοδο του νησιού.

 

Η Αιγιναία είναι ετήσια έκδοση πλέον, εκδίδεται αδιαλείπτως τα τελευταία 20 χρόνια και παρουσιάζει στο ντόπιο κοινό αλλά και στους επισκέπτες, θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την αρχιτεκτονική, την ιστορία, τη λαογραφία και γενικά τον πολιτισμό της Αίγινας και του Αργοσαρωνικού. Η έκδοση του περιοδικού αποτελεί τη βασική δραστηριότητα της Αιγιναίας. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, διοργανώνει παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές εκδηλώσεις, διαλέξεις ενώ συμμετέχει στο ετήσιο Φεστιβάλ Φιστικιού που διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο.

Ποιοί είμαστε

Η εταιρεία διοικείται από το συμβούλιο που απαρτίζεται από τα “ιδρυτικά” μέλη του, τα οποία εκλέγουν τον διευθυντή/διαχειριστή. Τα μέλη προτείνουν τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής η οποία σχεδιάζει και εκδίδει το περιοδικό. Η Αιγιναία βασίζεται επίσης σε ένα δίκτυο συνεργατών και εθελοντών που προσφέρουν είτε με κείμενά τους είτε πλαισιώνοντας κάποια άλλη δράση.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια των εκδόσεων της Αιγιναίας έχει η Εύη Καλογεροπούλου.

Τα μέλη

Κώστας Γαβρόγλου
Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού
Προνόη Θεολογίδου
Γιώργος Κουλικούρδης
Αννίτα Λεούση

Γιώργος Μπόγρης
Ελένη Σταμπόγλη
Αχιλλέας Χαλδαιάκης
Ευαγγελία Χαλδαιάκη
Ντίνα Χατζίνα

Η Συντακτική Επιτροπή

Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού
Αννίτα Λεούση
Προνόη Θεολογίδου
Μαίρη Κουκούλη
Γιώργος Μπήτρος
Κώστας Γαβρόγλου
Δημήτρης Νικολόπουλος
Ελένη Σταμπόγλη
Αχιλλέας Χαλδαιάκης
Ντίνα Χατζίνα

Μια κιβωτός της Αίγινας

Η Αιγιναία, χάρη στην γενναιόδωρη υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, ψηφιοποίησε και προσφέρει για ξεφύλλισμα όλα τα παλιά τεύχη - κάποια εξαντλημένα πλέον. Η ψηφιακή αυτή βιβλιοθήκη επιτρέπει τη διάθεση του πλούτου που συγκεντρώθηκε όλα αυτά τα χρόνια στην επόμενη γενιά αναγνωστών και ερευνητών.