Τραγουδάμε την Αίγινα!

Με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής που γιορτάζεται στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνου η ΑΙΓΙΝΑΙΑ διοργάνωσε μία μουσική βραδιά με παραδοσιακά τραγούδια της Αίγινας. Τα τραγούδια της Αίγινας μας είχαν απασχολήσει και στο παρελθόν, όταν σε διάφορα τεύχη του περιοδικού είχαμε παρουσιάσει την ερευνητική δουλειά του εθνομουσικολόγου Μάρκου Δραγούμη αλλά και της ιστορικού Γεωργίας Κουλικούρδη που τόσα έκανε για να διασώσει την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Το πρόγραμμα της 25ης Ιουνίου 2022 επιμελήθηκε μία άλλη αιγινίτισσα, η Ευαγγελία Χαλδαιάκη, με ειδικές σπουδές στο αντικείμενο. Τα τραγούδια που επελέγησαν ακούγονται σπάνια πλέον στην Αίγινα, κι έτσι είναι μια ευκαιρία να τα ξαναθυμηθούμε, συνοδεύοντας τη χορωδία του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης” και την ορχήστρα του, που ήρθαν ειδικά για αυτή τη συνάντηση στην Αίγινα. Στη βραδιά συμμετείχε και το χορευτικό σύνολο της Ομάδας Γυναικών Αίγινας. Την εκδήλωση στήριξαν: η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου, η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης καθώς και οι επιχειρήσεις ΚΡΗΤΙΚΟΣ. Τους ευχαριστούμε όλους.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

Μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση με πληροφοριακό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με αφορμή το επετειακό έτος 2021. Η ψηφιακή εφαρμογή με τίτλο Το 1821 στα νησιά του Αργοσαρωνικού, καλεί το κοινό να επιλέξει από ένα μενού ερωτήσεων και να τις απευθύνει στους δύο πρωταγωνιστές, τον Αιγινήτη Γεώργιο Λογιωτατίδη και τον Ψαριανό Κωνσταντίνο Κανάρη. Η ψηφιακή προβολή πρωτοπαρουσιάστηκε στον Πύργο Μάρκελλου και στη συνέχεια στο Σινέ ΤΙΤΙΝΑ, ξετυλίγει στιγμιότυπα από τη ζωή στην Αίγινα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού στα χρόνια της Επανάστασης. Στόχος είναι η εφαρμογή να αποτελέσει ευκαιρία συνεργασίας μεταξύ των νησιών του Αργοσαρωνικού. Έτσι, μετά την Αίγινα, η προβολή θα φιλοξενηθεί στην Ύδρα, τον Πόρο και τις Σπέτσες. Η δράση συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας με τη συνδρομή του Δικτύου Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Άλλες εκδόσεις

Μια έκδοση για παιδιά

Ο Ξάστερος που έγινε Αστέριος: μια έκδοση για παιδιά, από την Προνόη Θεολογίδου. Με την έκδοση αυτή, η Αιγιναία κάνει μία χειρονομία προς τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους. Στην ιστορία αυτή, ένα παιδί, ο Ξάστερος, έρχεται να φοιτήσει στο σχολείο του Ορφανοτροφείου, τα χρόνια του Ιωάννη Καποδίστρια.

Προσκυνητάρι της Αίγινας

Κάνιστρο: Το μεράκι της Ρωμιοσύνης Το βιβλίο αυτό των Ράλλη Κοψίδη και Βασίλη Πλάτανου πρωτοτυπώθηκε στην Αθήνα το 1965. Ανατυπώθηκε φωτοαναστατικά τον Δεκέμβριο του 2000 σε 1.500 αντίτυπα με την εκδοτική φροντίδα του Αχιλλέα Χαλδαιάκη στο τυπογραφείο του Γιώργου Κωστόπουλου. Περιλαμβάνει σύντομα κείμενα των Ν.Κ. Μουστόπουλου, Ρ. Κοψίδη και Β. Πλάτανου ενώ οι ξυλογραφίες που κοσμούν την έκδοση είναι του Ράλλη Κοψίδη. "...Ολόγυρα στον τόπο αρμενίζουνε βάρκες, καΐκια, τράτες, σφουγγαράδικα, τρεχαντήρια, λογιώ-λογιώ πλεούμενα. Εκεί που σταματά η θάλασσα, αρχίζει η στεριά απλά, ήρεμα, κι ανεβαίνει ίσαμε την κορφή του Προφήτη Ηλία. Σαν να είναι η θάλασσα συνέχεια της στεριάς κι' η στεριά ένα πράμα με τη θάλασσα. Όξω απ' το καπηλιό, με το κρασοπότηρο στο πλάι και δυο μαρίδες τηγανισμένες σ' ένα πιατελάκι, κάθεται ο μπάρμπα Βαγγέλης και ζουγραφίζει τρεχαντήρια. Τούτο είναι το πρόσωπο της Αίγινας, του μικρότερου κόσμου που "εποίησεν ο Θεός" και που είναι μαζεμένα όλα τα ποιήματα της σοφίας του. Ένα πρόσωπο που είναι πυκνό σε περιεχόμενο και έντονο σε έκφραση".

Πίνδαρος και Αίγινα

Έξι ωδές του Πινδάρου αφιερωμένες σε αθλητές της αρχαιότητας. Στο βιβλίο αυτό ο Δημήτρης Κοπανίτσας παρουσιάζει έξι αιγινήτικες ωδές του Πινδάρου σε απόδοση στα νέα ελληνικά. Η έκδοση κυκλοφόρησε το 2004 με πρόλογο του Θανάση Παπαθανασόπουλου. "...Καμμιά λέξη δεν αφήνεται ανερμήνευτη και το σύνολο της εργασίας του πάνω σε κάθε πινδαρική ενότητα παρουσιάζει αισθητική αρτιότητα και λυρική επάρκεια Εδώ συνυπάρχει το γοητευτικό ύφος με τον αποτελεσματικό λόγο".

“Ονομάζεται δε η εφημερίς αύτη, Η Αιγιναία, ως υπό παροικούντων εις Αίγιναν εκδιδομένη…”

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Μητροπόλεως 9, Αίγινα 18010
Τηλ: 2297026625

© copyright Η ΑΙΓΙΝΑΙΑ 2021